Tekniikan akateemisten valtuustovaalien äänestysaikaa on vielä pari päivää jäljellä. Asia on varmaan jäänyt itse kultakin sivuun, kun koronavirusepidemia sekoitti arjen uskoakseni melkein jokaiselta. Siksi luulen, että monella on vielä äänestys tekemättä eikä tämä kirjoitus ole kovin pahasti myöhässä!

Olen ehdolla, koska haluan TEKin uudistuvan ja ryhtyvän tahoksi, joka ajaa tarkoituksenmukaisella tavalla sekä jäsenistönsä että laajemmin Suomen, Euroopan ja Ihmiskunnan asiaa. Ehdokkaaksi ryhtyessä mielessäni oli lähinnä ilmastonmuutos. Meneillään oleva koronaepidemia on toinen tilanne, jossa tekniset akateemikot ja akateemiset teknikot voivat olla hyväntekijöitä.

Yhteiskuntamme on demokraattinen ja valta jakautuu laajalle, ja siksi epidemioitakaan ei voi ratkaista pelkästään keskusjohtoisesti. Parin viime viikon aikana THL on pyytänyt apua twitterissä, yritykset ovat tarjonneet hengityskoneita uutisissa ja kansalaiset ovat keränneet adressia uuden lääkkeen puolesta. Yhteistyöverkostot ovat nousseet suureen rooliin, ja TEK voisi olla entistä paremmin yksi niistä.

Miksi ylipäänsä äänestää TEKin vaaleissa? Ehdokkaat ovat monesta asiasta samaa mieltä, mutta ei aivan kaikesta. Diletantti teki mainion data-analyysin vaaleista ja ehdokkaista ja se kannattaa lukea kokonaan jos vain ehtii. Lyhyesti vaaleissa on kaksi vaalirengasta jotka ovat kuin supervaaliliittoja – Edunvalvontarengas ja Uusiutuva TEK. Nämä eroavat toisistaan vaalikonevastauksissa jonkin verran – erityisesti niin, että Uusiutuva TEK kannattaa Edunvalvontarengasta enemmän esimerkiksi pyrkimystä hiilineutraaliuteen, äänioikeuden antamista TEKin opiskelijajäsenille, tasa-arvotyötä ja perhevapaiden ja tasaisempaa jakautumista.

Diletantti louhi vaalikonedatasta myös esiin kaksi ulottuvuutta, joiden suhteen ehdokkaita voi sijoittaa kartalle. X-akselille piirtyy renkaita erottava ulottuvuus, joka nimettiin ”Uudistusmielisyydeksi”. Data-analyysi paljasti toiseksi merkittäväksi eroksi AY-henkisyyden. AY-henkiset ehdokkaat ” peräänkuuluttavat luottamushenkilöitä TEKistä, hyväksyvät lailliset lakot vaikutuskeinona, vastustavat opiskelijoiden äänioikeutta ja korostavat TEKin roolia jäsentensä edunvalvojana”.

Vaikka nämä ovat parhaiten erottelevat ulottuvuudet, vaaliliitot hajoavat silti isohkoiksi länteiksi kuvassa. Itse tunnistan paikkani – en suhtaudu AY-liikkeeseen intohimoisesti vaan pragmaattisesti, ja olen vankasti uudistusmielinen vaikka iso osa Tekin Nuorista onkin vielä uudistusmielisempiä.

Miksi juuri minua (numero 299) kannattaisi äänestää? Itse vastaan kuivan asiallisesti. Koska näissä vaaleissa on kaksikin listaa sisäkkäin, niin minua kannattaa äänestää, jos haluaa Uudistuva TEK -renkaan kannattamien asioiden etenevän TEKissä. Toissijaisesti sitten siksi, jos haluaa Vihreiden ihmisten ja arvojen näkyvän. Ja sitten viimesijaisesti siksi, jos pitää minua hyvänä pelaajana vihreässä joukkueessa.

 Tässä vielä linkit TEKin vaalikoneeseen ja äänestyssivulle.