Suomessa on tapana toivoa valkoista joulua. Lumipeite tuo talvipuuhien riemun ja valoa vuoden pimeimmän ajan jälkeen, eikä pidä unohtaa tärkeintä, Joulupukin reen luistoa. Tuntuu kuitenkin siltä, että valkoiset joulut olisivat käyneet harvinaisemmiksi. Onko näin?

Tutkin asiaa Ilmatieteen laitoksen avoimesta datasta. Tällä kertaa hain havaintoja usealta paikkakunnalta ja valitsin edustavat. Olen pitänyt valkoisena tilannetta, jossa jouluaatolle on kirjattu havaintoasemalla vähintään 3 cm lumensyvyys. Automaattihavaintojen aikaan tätä ohuemmat havainnot ovat epävarmoja ja vaikka juuri anturin alla olisikin lunta, lumipeite ei välttämättä ole yhtenäinen. Jouluaattoja on vain kerran vuodessa, joten datan kohinaisuuden vähentämiseksi olen ottanut tarkasteluun myös edeltävän ja seuraavan viikon, yhteensä siis 15 päivää joka vuosi. Jos joulua edeltävien päivien valkoisuuden todennäköisyys olisikin jouluaattoa pienempi, niin joulua seuraavan viikon arvot kompensoivat. Taulukkolaskenta on jälleen saatavilla.

Kuten arvata saattaa, Rovaniemellä valkoinen joulu on taattu, samoin Sodankylässä. Savonlinnassakin valkoinen joulu on ollut havaintoaineiston perusteella yli 90-prosenttisen varma 1990-luvulle asti, mutta 2000-luvulla ollaan jääty 80 prosenttiin. Lumettomia jouluaattoja sattui Savonlinnassa vuosina 2007, 2013 ja 2015, kun edellinen kerta oli vuona 1972 ja sitä edellinen ennen vuotta 1959. Hyvinkää, joka edustaa aineistossa Etelä-Suomea kauempana rannikosta, on nauttinut 75 – 100 -prosenttisella varmuudella valkoisista jouluista, mutta viime vuosikymmeninä todennäköisyydestä on lähtenyt neljännes pois. Helsingissä on karkeasti ottaen kaksi kolmesta joulusta ollut valkea vuosina 1960 – 1999, mutta viime vuosikymmenellä enää yksi kolmannes.

Ja miten Helsingissä voisikaan olla kovin usein valkoista joulua, kun joulukuun keskilämpötila on kirinyt plussan puolelle.

Tänä vuonna vielä jännitetään. Mahdollisuudet lumisateelle on olemassa, mutta jos joulusta tulee valkea, ainakin Etelä-Suomessa pakkanen saapuu viime hetkellä eikä välttämättä viivy kauaa.

Kuva: Protect Our Winters Finland, https://twitter.com/POWFinland

Toinen oleellinen kysymys on lumen syvyyden kehitys. Kun joulukuussa lämpötila on yhä useammin plussalla, lumi ei pääse kertymään ja lumipeite jää ohuemmaksi. Toivon, että ilmastokriisiin puututaan ajoissa niin, että lapseni ja lapsenlapsenikin saavat edes joskus kokea valkoisen joulun.

Joka tapauksessa, hyvää joulua!