Vihreiden puoluevaltuuskunta kokoontuu tänä viikonloppuna. Tänään syntyi merkittävä päätös:

Suomen turvallisuusympäristö on muuttunut merkittävästi. Puoluevaltuuskunta antaa vihreiden eduskunta- ja ministeriryhmälle valtuuden toimia muuttuneessa turvallisuusympäristössä parhaaksi katsomallaan tavalla, ja suhtautuu myönteisesti myös mahdolliseen Nato-jäsenyyden hakemiseen.

Päätös syntyi yksimielisesti ja tiedostaen, että Vihreiden eduskuntaryhmä kannattaa NATO-jäsenyyden ripeää edistämistä. Vihreiden puoluevaltuuskunta on puoluekokousten välillä puolueen korkein poliittinen linjanvetäjä.

Pidin tilaisuudessa puheen, jossa halusin perustella, miksi NATO on minusta arvoyhteisö. Teksti alla.


Hyvät ystävät, rauha ja elämän kunnioittaminen ovat meille tärkeitä arvoja. Kun maailmassa kuitenkin on väkivaltaisia konflikteja, puolueettomuus on intuitiivinen ratkaisu.

Mutta mitä enemmän luen Suomen puolueettomuuspolitiikan ajasta, sitä enemmän se näyttää yhteen suuntaan rähmällään olemiselta. Tuntuu, että puolueettomuus Neuvostoliiton kyljessä oli yhdenlainen erikoisoperaatio.

Todellisuus on monimutkaista.

Suomi on ollut ennenkin sotilasliitossa. Opin koulussa, että liittoutuminen oli silloin tarpeellista – yhteisistä arvoista ei puhuttu. Saksahan oli niihin aikoihin autoritaarinen ja imperialistinen. Ranskan suuresta vallankumouksesta oli jo puolitoista vuosisataa, mutta Saksan viimeisestä keisarista vain pari vuosikymmentä. Pariisista levinnyt kamppailu demokratian puolesta on vuosisatainen megatrendi, mutta yhä pahasti kesken.

Kun NATOn perussopimusta kirjoitettiin, sen alkuun kirjattiin arvoja. Siinä sanotaan mm. että osapuolet puolustavat vapautta ja sivistystä, demokratian, yksilönvapauksien ja laillisuusperiaatteen pohjalta.

Kansat ovat pyrkineet näitä arvoja kohti. Diktaattoreille nämä arvot ovat uhka.

Hyvät ystävät. NATOn kirjatut arvot eivät ole itsestäänselvyys edes NATO-maissa, mutta ne ovat minunkin arvojani. NATO on arvoyhteisö, johon minä haluan Suomen kuuluvan aktiivisena, rohkeana ja epäitsekkäänä jäsenenä.

Kiitos.