Vuodeksi 2020 aion luvata seuraavaa:

  • Nukun enemmän,
  • Vähennän entisestään fossiilienergian käyttöä, ja
  • Käytän enemmän aikaa ympäristöpolitiikkaan ja -aktivismiin.

Lupaavissa tulevaisuusskenaarioissa vuosi 2020 on käännekohta, jonka aikana viimeistään valmistellaan kansalliset suunnitelmat päästöneutraaliuteen pääsemiseksi. Jotta ilmastonmuutoksen voisi rajoittaa 1,5 asteeseen, kasvihuonepäästöt on puolitettava alkavalla vuosikymmellä. Tämä koskee siis ihmiskuntaa keskimäärin. Jos 50 % ei vähennä päästöjään, toisen puolen on nollattava omansa.

Olen tähänkin asti pyrkinyt minimoimaan omat kasvihuonepäästöni. Vuokraan viittä aurinkopaneelia (Helenin aurinkovoimaloista) ja loput sähköstäni on tuulisertifioitua, kaukolämpö on uusiutuvaa ja sisälämpötila tällä hetkellä 18 astetta. Ruokani on enimmäkseen lihatonta, liha naudatonta, ja maito on hiilihyvitettyä tai kauramaitoa. Liikenteessä välttelen parhaani mukaan fossiilienergiaa, ja vuoden 2019 aikana liikuin fossiilin voimalla muistaakseni kymmenen kertaa.

En ole kuitenkaan pitänyt kirjaa omasta hiilibudjetistani tai sen kulutuksesta. En ole syventynyt internetin laskureihin, joilla omaa hiilijalanjälkeään voisi mitata. Tämän aion muuttaa ensi vuonna. Jos tiedät netin parhaan päästölaskurin, jätä kommentti!

Minut valittiin vuodeksi 2020 Helsingin tieteen ja teknologian vihreiden puheenjohtajaksi ja lisäksi Vihreän puolueen ilmasto- ja energiapoliittiseen työryhmään kaksivuotiselle kaudelle. Näissä tehtävissä voin vaikuttaa myös yhteiskunnan päästöihin enkä vain omiini. Ajattelen kuitenkin, että erilaisia päästövähennyksiä on hyvä kokeilla itse käytännössä ennen, kuin niitä ajaa kaikkia sitovaksi sääntelyksi. Ja joidenkin on aloitettava..

Tarkemmin lupaukset vuodelle 2020 menevät näin:

  • Aion nukkua yltäkylläisesti joka viikko, ainakin yhden yön
  • Maksan 10 € per matka hyväntekeväisyyteen joka kerta kun liikun fossiilienergian voimalla
  • Hyvitän hiilijalanjälkeni
  • Teen parhaani luottamustehtävissä

Uusi vuosi on lupaava. Hallituksen ilmastotoimien pitäisi selventyä oleellisesti sen aikana. Pöydällä on ainakin keskipitkän aikavälin ilmastosuunnitelma ja energiaverouudistus. Vuodelta voi siis odottaa hyviä ilmastouutisia.

Hyvää uutta vuotta!